A ta marynata orzechowa była strzałem w dziesiątkę! Ostatnio pochłaniam masło orzechowe w niesamowitych ilościach (i to nie tylko na słodko)! Jeśli można zrobić orzechowy gulasz warzywny, to czemu by tak nie spróbować też użyć tego składnika do marynaty? Wyszła pyszna, naprawdę polecam!
Składniki na 2 porcje:
- 1 kostka naturalnego tofu
- 1/2 kapusty pekińskiej
- garść rukoli
- 1 marchewka
- ogórek
- 100 g makaronu ryżowego (przygotowanego według instrukcji na opakowaniu)
- garść orzeszków ziemnych
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki miodu lub innego golden syropu
- szczypta płatków chili
Kapustę pekińską drobno siekamy, marchewkę kroimy w cienkie paski a ogórki w talarki. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni smażymy do zrumienienia zamarynowane kostki tofu.
Przygotowujmy dressing - łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
Na talerzu układamy kapustę z rukolą, dodajemy przygotowany makaron, ogórka i marchewkę. Posypujemy podsmażonymi kostkami tofu i orzeszkami ziemnymi.
Smacznego! :)